DOMÁCÍ CHLÉB
Made by Hanelisek
Ingredience:
3 hrnky hladké mouky
Různé druhy semínek (slunečnice, dýně apod.)
1 a ½ hrnku vlažné vody
Postup:
Všechny přísady promícháme a necháme vykynout. Kynutí trvá cca 1 hodinu. Mezitím na půl hodiny necháme v troubě nahřát pekáč z varného skla. Vykynuté těsto nalijeme do horkého varného skla a pečeme zakryté cca ½ hodiny. Po ½ hodině víko sejmeme a pečeme odkryté ještě cca 15 min. až je krusta na chlebě do zlatova zbarvená.
DOMÁCÍ PAŠTIKA (bez zavařování)
Made by Hanelisek
Ingredience:
1 vanička mletého masa (mleté a hovězí maso)
1 vanička kuřecích jater
1 cibule
Koření (tymián, rozmarýn apod.)
1 lžíce sádla či jiného tuku na zalití hotové paštiky
Postup:
Paštika není sterilizovaná, nicméně takto zpracovaná vydrží v lednici až 54 roku. Po otevření zkonzumujte do 3 dní.
MAKOVÍ ŠNECI
Potřebujete:
Na náplň:
Postup
KŘUPAVÉ HRACHOVÉ PRSTY
Ingredience:
Postup
Namočte hrách alespoň 2 hodiny dopředu, ideálně však den předem. Vodu, v níž hrách bobtnal, slejte, hrách rozmixujte se zázvorem, chiili papričkami a vodou nájemnou pastu. Rozehřejte na chviličku 4 pl oleje na nepřilnavé pánvi, vhoďte římský kmín, zeslabte* oheň, přidejte rozmixovanou pastu, sůl, koriandr – dobře míchejte. Znovu zesilte teplotu a zahřívejte směs, neustále míchejte, dokud se směs neodlepuje od stran pánve. Přemístěte směs do čtvercové/obdélníkové nádoby, vyrovnejte do hladka a zcela zchlaďte (cca 3 hodiny). Krájejte na pravidelné obdélníkové prsty. Rozehřejte olej vhodný pro vysoké teploty v hluboké pánvi, prsty osmažte ze všech stran do jemně zlatavé. Servírujte horké, ideálně s dipem.
* Zeslabení ohně po přidání hrachové pasty je důležité, neboť jinak směs zhrudkovatí.
Tipy:
TVAROHOVÁ BÁBOVKA
Ingredience:
Postup
1 Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Do mísy dejte máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do světlé pěny. (Práci vám usnadní elektrický šlehač.) V druhé misce jemně utřete tvaroh a špetku soli. Přidejte ke žloutkové pěně.
2 Do krupičky nasypte necelý sáček prášku do pečiva, promíchejte je spolu a pak spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr velmi zlehka přimíchejte ušlehané bílky.
3 Formu na bábovku vymažte máslem, vysypte hrubou moukou nebo krupičkou a opatrně vlijte těsto. Pečte necelou hodinu. Po vychladnutí poprašte bábovku moučkovým cukrem.
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení 0:55
SYPANÁ MAKOVÁ (od DanaZou)
Sypká směs: 2 hrnky špaldové mouky hladké smícháme s hrnkem cukru krystal a kypřícím práškem do pečiva.
Náplň: asi 8 mlínků máku smícháme s asi 6 velkými nahrubo nastrouhanými jablky.
Plech vymažeme máslem a nasypeme 1/3 třetinu sypké směsi, poklademe polovinou náplně a posypeme druhou třetinou sypké směsi. Na to druhá polovina náplně a poslední třetina sypké směsi. Polijeme asi 1/8 rozpuštěného másla a pečeme cca na 180°C přibližně 40 min.
P.S. kdo nemá rád špaldovou mouku, může nahradit běžnou polohrubou.
Powered by themekiller.com