Náměty z Komína

otevřený Komín

RECEPTY Z FARSKÉ ZAHRADY

DOMÁCÍ CHLÉB

Made by Hanelisek

 

Ingredience:

3 hrnky hladké mouky

  • balíček instantního droždí
  • špetky soli Kmín

Různé druhy semínek (slunečnice, dýně apod.)

1 a ½ hrnku vlažné vody

 

Postup:

Všechny přísady promícháme a necháme vykynout. Kynutí trvá cca 1 hodinu. Mezitím na půl hodiny necháme v troubě nahřát pekáč z varného skla. Vykynuté těsto nalijeme do horkého varného skla a pečeme zakryté cca ½ hodiny. Po ½ hodině víko sejmeme a pečeme odkryté ještě cca 15 min. až je krusta na chlebě do zlatova zbarvená.

DOMÁCÍ PAŠTIKA (bez zavařování)

Made by Hanelisek

 

Ingredience:

1 vanička mletého masa (mleté a hovězí maso)

1 vanička kuřecích jater

1 cibule

Koření (tymián, rozmarýn apod.)

1 lžíce sádla či jiného tuku na zalití hotové paštiky

  • špetky soli

 

 

Postup:

  • Na sádle zpěníme cibulku, přidáme mleté maso, kuřecí játra a koření a dusíme (cca 40 min).
  • Jakmile je masová směs hotová, rozmixujeme na hladkou kaši. Ještě horké plníme do malých skleniček, kdy vršek skleničky zalijeme sádlem.
  • Naplněnou skleničku zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Skleničku takto necháme cca 54 hodiny a poté dáme do ledničky.

Paštika není sterilizovaná, nicméně takto zpracovaná vydrží v lednici až 54 roku. Po otevření zkonzumujte do 3 dní.

MAKOVÍ ŠNECI

 

Potřebujete:                                    

  • 100 g krupicového, nejlépe tmavého cukru 120 g změklého másla,
  • 270 g hladké mouky
  • 1 vejce, rozšlehané
  • 1/2 lžičky vanilkového cukru

 

Na náplň:

  • 60 g změklého másla
  • 75 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g máku (nemletého)
  • 100 g medu
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry

 

Postup

  • Cukr, vanilkový cukr a máslo utřete ručním šlehačem do pěny. Přidáte mouku a vejce. Z těsta utvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie (nebo nechejte v misce) a dejte ji na hodinu do chladničky (o moc déle ne). Promíchejte přísady na náplň. Tu do ledničky nedávejte (trvá pak dlouho, než povolí a jde rozetřít)!
  • Na pečicím papíru rozválejte těsto na dva obdélníky; měly by být asi o síle desetikoruny. Potřete je náplní. Směrem od delší strany stočte do rolády, zabalte do potravinářské fólie (nebo papíru na pečení) a dejte na asi třicet minut do mrazničky.
  • Roládu nakrájejte na plátky silné 5-10 mm a klaďte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 150-180 °C asi 12-15 minut dozlatova.

KŘUPAVÉ HRACHOVÉ PRSTY

 

Ingredience:

  • 1,5 šálku (250g) zeleného hrachu
  • 4 čl zázvoru strouhaného
  • 4 čl zelených chiili papriček
  • 3 šálky (cca 550 ml) vody
  • 4 pl rostlinného oleje
  • 3 čl římského kmínu
  • 1 čl soli
  • 4 pl listů koriandru
  • rostl, olej pro smažení za vysokých teplot

 

 

Postup

Namočte hrách alespoň 2 hodiny dopředu, ideálně však den předem. Vodu, v níž hrách bobtnal, slejte, hrách rozmixujte se zázvorem, chiili papričkami a vodou nájemnou pastu. Rozehřejte na chviličku 4 pl oleje na nepřilnavé pánvi, vhoďte římský kmín, zeslabte* oheň, přidejte rozmixovanou pastu, sůl, koriandr – dobře míchejte. Znovu zesilte teplotu a zahřívejte směs, neustále míchejte, dokud se směs neodlepuje od stran pánve. Přemístěte směs do čtvercové/obdélníkové nádoby, vyrovnejte do hladka a zcela zchlaďte (cca 3 hodiny). Krájejte na pravidelné obdélníkové prsty. Rozehřejte olej vhodný pro vysoké teploty v hluboké pánvi, prsty osmažte ze všech stran do jemně zlatavé. Servírujte horké, ideálně s dipem.

 

* Zeslabení ohně po přidání hrachové pasty je důležité, neboť jinak směs zhrudkovatí.

 

Tipy:

  • Luštěninová směs může být i zmražena a použita ke smažení i za čas.
  • Původní recept uvádí jako základní surovinu mungo, ale zelený hrách se mi lépe osvědčil a navíc jde o místní surovinu (Pure&Simple, homemade indián vegetarián cuisine; Vidhu Mittal, 2012).

TVAROHOVÁ BÁBOVKA

 

Ingredience:

  • 160 g másla
  • 250 g cukru
  • 3–4 vejce
  • 500 g tvarohu
  • špetku soli
  • 200 g dětské krupičky
  • prášek do pečiva
  • kůru a šťávu z půlky citronu (není nutné)
  • máslo a hrubou mouku na vymazání formy
  • moučkový cukr na ozdobu

 

Postup

1 Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Do mísy dejte máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do světlé pěny. (Práci vám usnadní elektrický šlehač.) V druhé misce jemně utřete tvaroh a špetku soli. Přidejte ke žloutkové pěně.

2 Do krupičky nasypte necelý sáček prášku do pečiva, promíchejte je spolu a pak spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr velmi zlehka přimíchejte ušlehané bílky.

3 Formu na bábovku vymažte máslem, vysypte hrubou moukou nebo krupičkou a opatrně vlijte těsto. Pečte necelou hodinu. Po vychladnutí poprašte bábovku moučkovým cukrem.
Doba přípravy: Do 20 minut

Pečení 0:55

SYPANÁ MAKOVÁ (od DanaZou)

 

Sypká směs: 2 hrnky špaldové mouky hladké smícháme s hrnkem cukru krystal a kypřícím práškem do pečiva.
Náplň: asi 8 mlínků máku smícháme s asi 6 velkými nahrubo nastrouhanými jablky.

 

Plech vymažeme máslem a nasypeme 1/3 třetinu sypké směsi, poklademe polovinou náplně a posypeme druhou třetinou sypké směsi. Na to druhá polovina náplně a poslední třetina sypké směsi. Polijeme asi 1/8 rozpuštěného másla a pečeme cca na 180°C přibližně 40 min.

P.S. kdo nemá rád špaldovou mouku, může nahradit běžnou polohrubou.

Powered by themekiller.com